Programma’s installeren

 

Twee manieren om programma’s te installeren


Oorspronkelijk ging het installeren van programma’s op een Mac op een vergelijkbare manier als bij Windows. Een programma werd verkregen via een download van het Internet of bijvoorbeeld van een DVD, en moest vervolgens door de gebruiker worden geïnstalleerd.


In OS X 10.8 Mountain Lion is dat nog steeds mogelijk, maar Apple heeft nu ook de Mac App Store toegevoegd. In de App Store kan een gebruiker zoeken tussen duizenden gratis en betaalde programma’s, die direct worden geïnstalleerd.Mac App Store


De Mac App Store kan worden geopend door een druk op het ronde icoon met de “A” in de Dock of in Launchpad, of door “App Store” te selecteren uit het Apple-menu in het menu-regel. Om de App Store te kunnen gebruiken heeft de gebruiker een Apple ID nodig. Dit is hetzelfde als het account dat gebruikt wordt in de iTunes Store (en later dit jaar met iCloud). Mocht u nog niet over zo’n account beschikken, dan kan deze vanuit de App Store gemakkelijk worden aangemaakt.
In de App Store kan een gebruiker zoeken in verschillende programmacategorieën. Wanneer een geschikt programma is gevonden, kan het met één druk op de knop worden geïnstaleerd (en eventueel worden afgerekend). Het programma wordt automatisch toegevoegd aan Launchpad (zie het hoofdstuk “De Dock en Launchpad”), van waar het kan worden gestart.


Programma’s installeren vanuit de App Store heeft een groot aantal voordelen. Alle programma’s zijn door Apple getest en zijn gegarandeerd te doen wat ze beloven, zonder eventuele schade aan de rest van het systeem te kunnen aanrichten. “Malware” (programma’s met daarin verborgen kwaadwillende eigenschappen) komen er niet voor. Bovendien worden updates voor de programma’s automatisch gevonden door de App Store, en aangegevn met een rood bolletje met daarin een cijfer. De gebruiker kan de update wederom met een simpele muisklik installeren, het is niet nodig te zoeken naar bestanden op het internet.


Programma’s die je eenmaal gekocht hebt met je Apple ID, kun je vervolgens gratis installeren op al je andere Macs met ditzelfde account. Ook als je een programma hebt verwijderd, kun je het later gratis opnieuw installeren. Kies hiervoor voor “Gekocht”, bovenaan het venster van de App Store, en kies vervolgens een van de eerder aangeschafte programma’s.Programma’s downloaden buiten de App Store


Hoewel de App Store de enige manier is om programma’s te installeren op een iPhone of iPad, is het op de Mac nog steeds mogelijk om programma’s buiten de App Store te betrekken en te installeren.


Vanaf OS X 10.8 Mountain Lion heeft Apple een extra beveiligingsniveau ingevoerd voor het installeren van programma’s. Je kunt er voor kiezen om alleen programma’s van de App Store te kunnen installeren, om alle programma’s te kunnen installeren (ongeacht de bron), óf om naast de App Store alleen programma’s te kunnen installeren waarvan de ontwikkelaar op zijn minst bekend is bij Apple, zodat bij een eventueel misbruik de mogelijkheid bestaat om de ontwikkelaar te achterhalen, en om de software op afstand te kunnen blokkeren.

Je kunt deze instellingen veranderen bij Systeemvoorkeuren, onder Veiligheid en Privacy (Security and Privacy).

Installeren van programma’s


Hoewel de App Store de enige manier is om programma’s te installeren op een iPhone of iPad, is het op de Mac nog steeds mogelijk om programma’s buiten de App Store te betrekken en te installeren.


Wanneer je een programma voor OS X download van Internet, dan gebeurt dat normaal gesproken in de vorm van een “disk image” bestand. Als het bestand gedownload is, dan verschijnt het normaal gesproken in de Downloads-stack in je Dock, een speciale map waarin alle downloads terecht komen. Meestal wordt dit bestand automatisch geopend, en verschijnt er vervolgens een icoon op je bureaublad dat vergelijkbaar is met een geladen CD of een andere schijf. Soms moet je op het disk image bestand dubbelklikken om het disk image te laden.


Een disk image is een soort virtuele disk, het gedraagt zich ook op precies dezelfde manier als een echte disk. Je kunt het dus openen om te kijken wat er “op de disk” staat. Er zullen één of meerdere bestanden op het disk image staan, maar er is altijd een applicatie-bestand. Open een tweede Finder-venster (zoals hierboven besproken in het onderdeel Kopiëren van bestanden), en sleep het bestand naar de map Programma’s (Applications) van je harddisk. Start het vervolgens op vanuit Launchpad, of sleep het vanuit de map “Programma’s” in de Finder naar je Dock als je het in het vervolg wilt kunnen starten vanuit de Dock.


Let er op dat je het bestand niet rechtstreeks start vanuit het disk image, maar dat je het dus eerst kopiëert naar de juiste plek op je harde schijf.


Als je het programma hebt gekopieerd naar de juiste plaats op je harde schijf, dan kun je het gedownloade disk image verwijderen. Hiertoe moet je eerst het disk image “ontkoppelen” zoals je dat bij elke disk zou doen (zie hierboven bij het onderdeel Disk-stations koppelen en ontkoppelen), door er op te rechtsklikken en te kiezen voor “Eject”. Vervolgens kun je het disk image bestand verwijderen door in de Downloads-stack in je Dock te kiezen voor “Openen in Finder”, rechtsklikken op het betreffende bestand en te kiezen voor “Naar prullenmand verplaatsen” (Move to Trash).Programma’s verwijderen


Onder Windows zijn er vaak speciale “un-install” programma’s nodig om een programma te verwijderen. Dat komt met name doordat Windows-programma’s uit verschillende bestanden bestaan, die op verschillende plaatsen op de harde schijf worden weggeschreven. Het uninstall-programma zorgt ervoor dat al deze bestanden worden verwijderd.


Een programma voor OS X bestaat in de regel slechts uit één bestand. Dit bestand bevindt zich in de map Programma’s (Applications). Om een programma te verwijderen, volstaat het om naar de map Programma’s te navigeren in de Finder, en vervolgens het betreffende bestand te verwijderen.


Als het programma ook in de Dock stond, dan moet je misschien het icoontje uit de Dock slepen richting bureaublad, waarna het verdwijnt in een wolkje rook.